Ce primești pentru zilele de șomaj tehnic
Când angajatorul întrerupe sau reduce temporar activitatea pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, poate suspenda contractele de muncă (Codul muncii, art. 52 alin. (1) lit. c)). Pentru zilele în care nu lucrezi primești din fondul de salarii o indemnizație de cel puțin 75% din salariul de bază al postului (art. 53 alin. (1)). În acest timp rămâi la dispoziția angajatorului, care te poate chema oricând înapoi la lucru (alin. (2)).
Calculatorul împarte salariul de bază la zilele lucrătoare ale lunii: zilele lucrate se plătesc întregi, cele de șomaj tehnic cu procentul indemnizației. Sporurile nu intră în indemnizație, pentru că legea o leagă de salariul de bază; dacă ai sporuri pe zilele lucrate, adaugă-le în calculatorul cu sporuri.
Primești tichete de masă în șomaj tehnic?
Nu pentru zilele de șomaj tehnic. Poți folosi într-o lună cel mult câte un tichet pentru fiecare zi lucrată, iar tichetele primite în plus le dai înapoi angajatorului la sfârșitul lunii (Legea 165/2018, art. 12 alin. (2) și (3)). Cu 10 zile de șomaj tehnic într-o lună de 22 de zile lucrătoare, rămân 12 tichete.
Din brut în net
Salariul zilelor lucrate și indemnizația se adună în brutul lunii și se taxează împreună, ca salariul: CAS 25%, CASS 10% și impozit 10%, după deducerea personală, care se acordă numai la funcția de bază (Codul fiscal, art. 77 alin. (1)). Baza minimă de contribuții de la salariul minim (Codul fiscal, art. 146 alin. (5^6)) se socotește numai pe zilele lucrate și pe cele de concediu medical, așa cum o calculează declarația 112 a ANAF; cu un salariu de bază de cel puțin minimul, nu plătești contribuții în plus.
La salariul de bază egal cu minimul, 200 de lei pe lună nu se taxează din iulie 2026 (OUG 89/2025, art. III). Suma se micșorează pentru „fracția din lună” pentru care se plătește salariul (alin. (4)), iar legea nu spune dacă o lună cu zile lucrate și zile de indemnizație contează ca lună întreagă. Calculatorul nu o scade și îți arată cu cât ar crește netul dacă angajatorul o aplică.
Zilele de șomaj tehnic contează la pensie și la concediu?
La pensie, da: din indemnizație se reține CAS, ca din salariu, iar perioada pentru care se datorează CAS este stagiu de cotizare (Legea 360/2023, art. 3 lit. r)).
La concediul de odihnă, Codul muncii socotește ca muncă prestată concediul medical, de maternitate, paternal, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav, de îngrijitor și absența pentru o urgență în familie (art. 145 alin. (4)); șomajul tehnic nu e în listă, dar nici nu scrie că scade zilele de concediu. Întreabă la resurse umane cum le socotește firma ta, înainte să-ți planifici concediul. Zilele care ți se cuvin le socotești în calculatorul de zile de concediu.
Săptămâna de 4 zile nu e șomaj tehnic
Dacă reducerea activității ține mai mult de 30 de zile lucrătoare, angajatorul poate trece la 4 zile pe săptămână, cu salariul redus în proporție, după ce consultă sindicatul sau reprezentanții salariaților (art. 52 alin. (3)). Pentru ziua în minus nu se plătește indemnizația de 75% (art. 53 alin. (1)), așa că acest calcul nu se aplică.
Indemnizația de șomaj plătită de stat după încetarea contractului e altceva: o găsești în calculatorul indemnizației de șomaj. Zilele lucrătoare ale fiecărei luni sunt la zilele lucrătoare din 2026.
Sursele: Codul muncii, art. 52–53 și 145, Legea 165/2018, art. 12, și Legea 360/2023, art. 3 · Codul fiscal, art. 76.